piątek, 27 listopada 2015

Jabłecznik z polskich jabłek - prosty przepis /z jabłkami

Nie ukrywam, że jestem wielką fanką jabłek (polskich!) i wypieków jabłkowych (moje inne przepisy znajdziecie TU, TU i TUTAJ ) dlatego pomęczę was jeszcze trochę w tym temacie :-) Nie każdy wie, że mamy najlepsze jabłka na świecie, pyszne, zdrowe, można je podawać nawet niemowlakom, sezon w pełni więc cieszcie się tymi wspaniałymi owocami a ja dopilnuję żeby nie zabrakło wam pomysłów na ich wykorzystanie :) Oto jeden z takich pomysłów, proste, delikatne w smaku ciasto o efektownym wyglądzie, nie powstydzicie się go postawić na stole nawet przy bardziej wzniosłych okazjach, kiedy wszystko musi być na tip top (jak np. urodziny, chrzciny czy wizyta teściowej ;)). Poziom trudności wykonania ciasta jest żaden, biszkopt powinien wyrosnąć na tyle żeby dało się go przekroić na pół, pamiętajcie żeby jajka miały temperaturę pokojową.


Składniki na biszkopt (blacha 30 x 23 cm):
- 1 szklana mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 jaj
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkową:
- 1,2 kg jabłek
- 2 opakowania galaretki agrestowej
Składniki na krem:
- 400 ml kremówki 30%
- 5 płaskich łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- czekolada do posypania

  • Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia, odstawiamy w ciepłe miejsce (powinna się zrobić gęsta piana). Białka ubijamy, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy żółtka z octem i proszkiem, a na koniec przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy szpatułką do całkowitego połączenia składników. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 30-40 minut a po wyjęciu z piekarnika studzimy ciasto i dzielimy na dwa równe blaty.
  • Masa jabłkowa: Jabłka dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych, zalewamy odrobiną wody i dusimy aż się rozpadną (oczywiście co jakiś czas mieszamy żeby się nie przypaliły). Gdy nasze jabłka się rozgotują wrzucamy galaretki, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Przekładamy przekrojonego biszkopta.
  • Krem: Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania powoli wrzucamy cukier puder. Do ubitej kremówki dodajemy żelatynę, tak powstałą masę rozsmarowujemy na biszkopcie
  •  Całość posypujemy potartą czekoladą


    Moje wypieki. Wielki powrót

13 komentarzy:

  1. JABŁECZIK TOJEDNO Z MOICH ULUBIOYCH CIAST!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym taką szarlotkę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ciasta z jabłkami :) Wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Na złość Putinowi! xD
    Chyba każdy Polak lubi jabłka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowity jabłecznik. Też lubię jabłuszka, prosto z moich drzew -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada bardzo apetycznie i na pewno wybornie smakuje. Masz racje, polskie jakblka sa wyjatkowe, np. papierowek nigdzie sie chyba nie znajdzie na swiecie, tylko w Polsce!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam, choć raczej na kruchym cieście :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Tym razem nie dla mnie. Nienawidzę jabłecznika...ugh.
    Ale pięknie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pamiętam że takie robiła moja mama - muszę jej o nim przypomnieć - bo bardzo go lubiłam ! :)

    OdpowiedzUsuń

Translate