poniedziałek, 16 listopada 2015

Jajka o-sadzone w papryce czyli prościej już być nie może

Proste rozwiązania są najlepsze, szczególnie gdy nie mamy zbyt wiele czasu (czyli zwykle), a chcemy czymś zaskoczyć rodzinę albo cierpimy na brak umiejętności kulinarnych a chcemy zjeść coś wesołego. Z tą potrawą poradzi sobie każdy, możecie ją podać na śniadanie lub jako element obiadu np. z kaszą gryczaną, skwareczkami i pyszną sałatką. Na pewno przekonacie też do jedzenia dzieciaki, w końcu kto by nie chciał zjeść takiej fajnej kolorowej buźki jak na zdjęciu?!?

Papryka nie musi być szczególnie duża, tutaj liczy się obwód "w pasie", im większy tym lepiej (uff przynajmniej tyle) przecież trzeba będzie utrafić w taką papryczkę jajkiem.



Składniki:
- 1 papryka lub kilka w różnych kolorach
- 4 jajka
- łyżka masła
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:
  • Paprykę dokładnie myjemy i kroimy "wszerz" w plastry o grubości 1 - 1,5cm
  • Na patelni roztapiamy masło i smażymy każdy plasterek po ok 2 min z każdej strony
  • Utrafiamy surowym jajkiem w papryczkę i smażymy na średnim ogniu aż się białko zetnie
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Jeśli ktoś chce to może odwrócić papryczkę z jajkiem i usmażyć też z drugiej strony

1 komentarz:

Translate