Moja dzisiejsza propozycja na pewno zadowoli każdego wielbiciela popularnych wafelków Prince Polo oraz wszystkie osoby, które lubią ciasta orzechowe, bo czego jak czego, ale orzechów to wam w tym wypieku nie zabraknie. Przepis jest w miarę prosty, jednak przygotowanie zajmuje dłuższą chwilę (jak to zwykle bywa w przypadku przekładańców), ale efekt końcowy jest tego warty, ciasto jest przepyszne i na pewno nie powstydzicie się poczęstować nim gości nawet przy najbardziej uroczystych okazjach, powiem więcej, rozchodzi się w okamgnieniu ;) Wypiek składa się z czekoladowego biszkoptu przełożonego puszystą masą budyniową oraz bezą kokosowo-orzechowo-prince polową, po złożeniu ciasto wychodzi dosyć wysokie i wygląda na prawdę zachęcająco. Serdecznie polecam!! Inspirację znalazłam TUTAJ
Szukasz więcej pomysłów na pyszne przekładańce? Na moim blogu znajdziesz mnóstwo inspiracji np. na apetycznego haratańca, ciasto czekoladowo-pomarańczowe lub na rewelacyjną kostkę cappuccino
Składniki na biszkopt:
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki cukru
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
Składniki na bezę orzechową:
- 7 białek
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 100 g mielonych orzechów włoskich- 100 g cukru
- 100 g orzechów włoskich siekanych
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 duże opakowania prince polo orzechowych
Składniki na masę budyniową:
-3 szklanki mleka
- 7 żółtek
- 4 łyżki cukru- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- pół opakowania czekolady mlecznej (może być także gorzka)
- 2 duże opakowania prince polo orzechowych
Składniki na polewę czekoladową (najlepszą jaką do tej pory zrobiłam, super przepis):
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
Dodatkowo:
- trochę kokosu do przystrojenia
- pół szkl. orzechów włoskich do przystrojenia (niekoniecznie)
Sposób przygotowania:
- Biszkopt: Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i z kakao. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając miksowania, następnie dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i z kakao. Masę delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Pieczemy w temp. 180 st. C przez 30-40 minut, pozostawiamy do wystudzenia, kroimy na dwa blaty, które nasączamy ponczem przygotowanym herbaty, cytryny i alkoholu
- Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli, gdy piana jest już dość sztywna dodajemy cukier nie przerywając miksowania, do sztywnej bezy dodajemy orzechy, kokos i rozkruszone prince polo (stopniowo i delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak żeby piana nie opadła. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na który przekładamy bezę, wyrównujemy, pieczemy ok 25 min w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp. 180 st. , studzimy
- Masa budyniowa: Żółtka, cukier, mąki i jedną szklankę mleka, umieszczamy w średniej wielkości naczyniu, mieszamy wszystko razem dokładnie żeby nie było grudek. Pozostałe mleko gotujemy aż do zagotowania, wlewamy masę jajeczną i energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką) do czasu aż budyń zgęstnieje, następnie zdejmujemy go z gazu i studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, powoli (po jednej łyżce) dodajemy chłodny budyń nie przerywając miksowania, na końcu wrzucamy pokrojoną w kosteczkę czekoladę i pokruszone prince polo, delikatnie mieszamy
- Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy na małym gazie do czasu aż całkowicie się rozpuszczą i nieco zgęstnieją, studzimy
- Przełożenie ciasta: Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy bezą, wykładamy pozostałą część masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy czekoladą, dekorujemy kokosem i orzechami włoskimi
Nawet nie wiesz jak bardzo podoba mi się to ciasto! Świetne! :)
OdpowiedzUsuńLubię domowe wypieki z orzechami i taki pyszny kawałek to musi być ekstra smak.
Pozdrawiam :)
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto chociaż robię nieco inaczej to Twoje wygląda obłędnie i bardzo chętnie bym skosztowała :) Mega pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWow! Zaszalałaś! Ciasto wygląda fantastycznie a patrząc w składniki musiało smakować obłędnie :D
OdpowiedzUsuńNie wiem czy kiedykolwiek jadłam to ciasto.. być moze na weselu lub komuni ale nie pamietam. Twoje wyglada.... obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie i tak też musi smakować :) Przypomina mi ciasta, które piecze moja ciocia - majstersztyk!
OdpowiedzUsuńAle cudnie wygląda, z chęcią zjadłabym teraz wielki kawałek :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto :) Bardzo lubię takie ciasta z dodatkiem orzechów :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Patryk
No i wez tu idz na diete:)
OdpowiedzUsuńbuziaki:*
WWW.KARYN.PL || FACEBOOK || INSTAGRAM
fantastyczne ciacho, niemal czuje jego smak :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, jutro będziemy próbować :)
OdpowiedzUsuń