wtorek, 29 marca 2016

Pizza z chleba czyli jak pozbyć się zalegającego pieczywa

Zdarza się, że po świętach albo po różnych uroczystościach rodzinnych zostajemy z nadwyżkami jedzenia w domu, z którymi nie bardzo wiadomo co zrobić. Oczywiście można jeszcze przez kilka dni dojadać resztki ale wiadomo, że jeśli jest ich zbyt dużo to szybko się "przejadają", tracą smak i świeżość a w końcu lądują w koszu na śmieci (nie każdy ma zwierzątka, które można uszczęśliwić). Statystyki pokazują że, z roku na rok, że w Polsce wyrzucamy coraz więcej jedzenia (nawet 2 mln ton rocznie) a pieczywo jest na pierwszym miejscu wśród marnotrawionych produktów. Wstyd!!! dlatego proszę, błagam i apeluję jeśli możecie się z kimś podzielić to się podzielcie albo oddajcie jakiemuś zwierzątku, zamroźcie albo przetwarzajcie. Dzisiaj mam dla was przepis na pizze z chleba (może być czerstwiejący a nawet czerstwy (byle nie był spleśniały!)), fajny pomysł, pizza wygląda super i nieźle smakuje a ciasto chlebowe jest ciekawą alternatywą dla ciasta drożdżowego. Zachęcam was do upieczenia sobie takiej pizzy, a także do szukania innych przepisów dzięki którym resztki jedzenia zyskają nowe wcielenie (ja zainspirowałam się przepisem znalezionym TUTAJ



Składniki na ciasto:
- ok 100 g czerstwego pieczywa (chleb lub bułki)
- trochę mleka do namoczenia pieczywa
- 1 jajko
- sól, pieprz, przyprawa do pizzy (niekoniecznie)

Dodatki:
- jakie chcecie, ja dałam: sos pomidorowy, ser, szynka (salami), oliwki

Sposób przygotowania:
  • Pieczywo moczymy w mleku aż odpowiednio zmięknie, odciskamy, wyrabiamy z jajkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C, okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, dociskamy i pieczemy ok 30 minut
  • Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika, posypujemy przyprawą do pizzy, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem, wykładamy szynkę i oliwki i pieczemy jeszcze ok 10 minut, aż ser się rozpuści




2 komentarze:

Translate